Chili con carne er efterhånden en klassisk ret i det danske køkken. Jeg har efterhånden lavet mange vegetariske versioner af chili sin carne. Fremgangsmåden er altid den samme, men min erstatning for kødet har efterhånden været mange forskellige produkter eller helt enkelt grøntsager – så jeg vil i den grad opfordre dig til at finde ud af, hvad du bedst kan lide. Hvis den skal minde mest om den klassiske chili con carne skal du måske bruge plantefars, soyagranulat eller fars fra Hälsans kök eller Quorn. Her har jeg brugt plantefars, som nok er det der mest minder om hakket oksekød, men jeg har også lavet retten kun med revet gulerødder eller med squash og aubergine.
Men tilbage til fremgangsmåden, hvor de vigtigste ingredienser for mig er chili og spidskommen, for her ligger virkelig meget af den smag som kendetegner retten. Og så skal der jo også kidney bønner i som mange forbinder med det mexicanske og tex mex køkkenet. For at give retten ekstra dybe tilsætter jeg altid kaffe og chokolade – det kan måske lyde underligt, men chokolade er langt fra fremmed i mexicansk mad og tilsammen giver det en dybde til retten.
20-25 minutter
–
- 1 løg
- 2-3 fed hvidløg
- ca. 400 g plantefars (alternativt: soyagranulat / vegansk fars / quorn fars / røde linser / revet gulerødder / squash + aubergine)
- 3-4 tsk. spidskommen
- ½-1 tsk. chilipulver
- 2 ds. hakket tomater
- 1/2 kop espresso kaffe
- 50 g. mørk chokolade
- 2 ds. kidney bønner
- 1 tsk. citronsaft
- salt og peber
- 1 spsk. creme fraiche
(hvis du ønsker at servere ris til din chili sin carne kan det være en god ide at starte med at sætte dem over)
Start med at hakke løg og presse hvidløg. Tag en stor gryde og svits løg og hvidløg i lidt olie. Tilsæt spidskommen og chili – det er altid vigtigt at kende sin chili, jeg bruger en nede fra den lokale grønthandler her på Vesterbro, og den er lidt stærkere end de fleste, så der skal ikke så meget til, men gå altid stille og roligt frem med chili for det er altid nemmere at tilsætte lidt mere når man smager til.
Herefter tilsættes de hakkede tomater efterfulgt af lidt stærk espresso og den mørke chokolade som hurtigt smelter, herefter hældes kidney bønnerne i og det hele får lov til at simre lidt. Nu skal der smages til med lidt citronsaft, salt og peber og evt. lidt ekstra chili. Når du er godt tilfreds med smagen tilsættes 1-2 spsk. creme fraiche i sovsen.
Selvom du bruger en form for vegetarisk fars kan det anbefales at tilsætte lidt grøntsager – jeg tilsætter ofte et par revet gulerødder.
Server din chili sin carne med creme fraiche og koriander, og med ris eller brød som tilbehør, evt. også guacamole og salsa.